Saturday, 1 April 2017

Excited ke london

Alhamdullillah..

Setelah lama ku idamkan nk ke negara omputih.. dulu nak berangan nak belajar saner.. tp ekonomi plak meleset.. hehehehe.. padahal x lepas.. huhuhu.. statement nak sedapkan hati.. so belajar kat uitm pon ok aperr...

Masa zaman belaja uitm dulu, boboy ku belajar kat Portsmouth, UK.. ader penah dier invite faza nak gi sana.. tapi tak berani laaa.. saya kan sayang mak.. takut nak lukakan hati mak..nnt mcm2 dier pikir.. so melepas la harapan nk pegi tu.. boboy ku yg balik mesia.. hehehe..

dah abis belaja.. baru keje.. mane dan nak simpan duit.. ms tuh currency pon rm7=1pound.. mahal nauuu... lepas kawin terus ader anak 3 tahun berturut.. ku pendam lagi impian di hati.. walaupon cmtu.. duit tetap ku simpan... tapi takan nk gi sorg kann.. mesti nk gi ngan cik somi... tp biasalah bila anak berderet dan isteri yg bermacam kehendak.. mmg x sempatlah en somi nk kumpul duit.. ciann.. berat tanggungjawap somi kan..

alhamdullillah.. kami baru dapat projek.. takder la besar tapi boleh la.. so en somi aderlah duit lebih sikit.. memula mmg dier xnk pegi.. membazir katanya... eh ewahhh.. dier dh penah dok saner .. dh penah pegi mmg la rs membazir kan.. saya ni tak penah pegi lg.. nk sgt pegi.. bkn nk buat ape pon.. nk tgk culture org jer.. bkn nk bergambar ape pon.. cukup la sekadar ia kekal sbg memori dan pengalaman

trip lagi sebulan.. tiket jer baru beli.. yg lain tak buat lagi.. hehehe.. semoga Allah permudahkan..

sekarang baru survey2 tips kat online2 ni.. nak budget yg murah2 jer.. Good Luck ija...




Monday, 30 January 2017

Tips pentingnya tahu arah matlamat kita

Assalamualaikum..

dah lamer tak update blog nieh.. maybe xde idea sgt nak tulis..
plus bz sket ngan projek baru kat kelantan.. tapi sebenarnya bukan xde masa just x istiqomah jer..
aiyooo bila la nak berubah jadi konsisten nie.. Ya Allah, Kau jadikanlah kami semua manusia yang senantiasa istiqomah dalam melakukan kerja yang memberi manfaat kepadaku dan orang sekelilingku.. amiin..

ok arini faza nak cerita pasal setting goals.. atau setkan matlamat. Faza memang selalu pegi kelas motivasi la.. kelas bisnes la.. mcm2 kelas laa.. huhu.. boleh katakan semua kelas tuh cikgu akan bgtau pasal setting goals(matlamat).. believe it or not.. faza tak penah buat pun.. kalau buat pun bila balik kelas .. dalam seminggu jer la tgk matlamat tuh.. after a week.. kertas tu ilang dan matlamat ntah kemana.. terukkan.. hmmmm

Sampai la baru ni, faza ajak hubby naik basikal (exercise la konon) hihi.. ms tuh kat titiwangsa.. okla.. sewa basikal rm10jer.. mula-mula naik basikal tuh punya la excited.. yerla dh lama x naik basikal.. hahahaha.. 1st destinasi kami nak gi makan.. kami kayuh relax2.. tau arah tuju.. tau nk ikut jalan mana.. semua smooth jer.. jauh jugak perjalanan .. dalam 30minit jugak.. tp x rs letih.. x boring.. maybe sebab berdua kot.. ala-ala romantik gitew.. ahaks.. bila dah sampai tempat makan.. apelagi bedal la.. nasi lemak plus roti canai... best woo..

Lepas dah makan.. perut pon dh kenyang tetiba hubby dpt call .. ader keje sket dier kene settlekan.. so faza pon abiskan la masa sewaan basikal yg ader untuk kayuh basikal.. biarkan dia settlekan keje kat kedai makan..

Masa faza cycling sorang2 tuh.. ader balance dlm 15min jer waktu sewaan basikal.. dalam 15minit tu.. faza memang nak pusing satu titiwangsa.. tp faza taktau jalan dia.. hehe.. so dok pusing2 jer la tanpa arah tuju.. nak pegi maner yg sepcific pon xtau .. nak pegi jauh sgt takut sesat plak.. dah la sorang2 boring betul.. teraser letih plak.. xtau kenape ek.. padahal 15minit jerr.. tiba masa Faza jumpa hubby kat tempat sewa basikal tuh.. so kami pon balik..

dalam perjalanan balik, faza terpikir jugak.. nape masa jalan sorang2 tu penat, boring, and serba tak best laa..padahal faza ok jer cycling sorang .. masa pon singkat compared to perjalanan nak pegi kedai makan tuh...  seharian jugak faza terfikir.. almaklum la hari cuti.. malas nak pk pasal keje.. so banyak la space dlm otak ni boleh guna.. muahkahkah..

Akhirnya faza dapat term sendiri.. kefahaman sendiri untuk diimplementkan dalam kehidupan harian kita. ehemmm..

kenapa 1st trip selama 30minit kearah kedai makan best?
1st sekali sebab kita ader matlamat yang jelas iaitu nak pegi kedai makan. tambahan pulak dapat ganjaran iaitu MAKAN.. mau tak semangat kayuh basikal... hehehe..
2nd sebab kita dah tahu jalan yang perlu diambil untuk sampai ke kedai makan tu .. so takyah nak pening2 takyah nak teragak2 lagi.. kalau xtau jalan sekali pon .. kita boleh cari jalan sebab dh jelas dengan destinasi (matlamat)
3rd sebab ader suami yang support faza untuk teruskan perjalanan.. temankan .. suruh kayuh laju2.. so sampai lagi cepat.. bila faza slow dier suroh cepat.. bila hubby slow.. faza suroh cepat.. so kira support each other..

bila dah tahu kenapa trip tu best barulah faza relatekan dengan bisnes faza.. betapa berbezanya perjalanan hidup kita jika ada matlamat

1st bila kita ader matlamat , kita akan secara automatik akan cuba sedaya upaya untuk sampai kat matlamat.. contoh matlamat dalam bisnes sales 100k sebulan.. lagi best kalau kita dah tau kita akan dapat ganjaran dari matlamat tuh.. contoh, bila dapat capai matlamat 100k, kita dapat beli designer handbag.. hehehe.. so dari situ kita boleh kekalkan momentum nak capai matlamat... giler ko.. designer handbag kot.. hahahha..

2nd cara nak dapatkan matlamat memang jadi lagi senang, fokus pon akan terbina dgn sendirinya.. ape shj tindakan yg kita ambil akan menjurus kearah mencapai matlamat. kalau xtau jalan kita tanya, belajar etc.. so no more hanky panky pnyer aktiviti yg menjurus kearah membazir masa..

3rd support sistem,.. pentingnya support sistem ni.. biasanya sistem inilah yg akan membantu kita bila kita x konsisten , hilang fokus, atau dh xde semangat nak teruskan.. untuk dalam cerite ni, hubby faza adalah suport sistem nak sampai kedai makan tuh.. dalam bisnes biasanya support sistem adalah pasangan hidup kita atau staf-staf kiter.. jagalah support sistem kita ni selagi mereka membantu utk kita mencapai matlamat.. kalo x membantu caras ajer.. huhuhu

4rd.. dream big.. ingat tak masa faza cycling sorang , faza takut nak jalan jauh.. pusing dekat2 jer.. kalau dalam bisnes.. jiwa penakut harus dibuang jauh2 yer sayang2 semua.. sebab aper faza x berani nak jalan jauh.. sebab faza xtau nak gi mana.. xde arah tuju.. xde matlamat.. sbb tu x boleh plan route sbb xtau destinasi.. akhirnya faza dapat experience yg dekat2 jer.. sama jugak ngan matlamat bisnes kita.. kalau matlamat tu pusing dekat2 jer.. alangkah ruginya sebab kita takut nak dream big.. takut nak pegi jauh.. sudahnya kita dpt tgk yg dekat2 jer.. hmmm rugi.. so buang jauh2 sifat penakut ya..

aper yg faza tulis ni atas pengalaman faza sendiri.. walaupon dah lamer ku tahu pentingnya setting matlamat.. tp baru sekarang kesedaran tu tiba.. baru kini terhantuk sendiri.. mungkin ini gerak tuhan utk faza.. atau aper pon yg terjadi asal ia memberi kebaikan kepada saya dan org keliling saya.. faza tetap bersyukur..

lastly faza harap awak semua boleh paham aper yg faza cuba sampaikan.. and i believe ramai kat luar sana yg mcm faza dulu.. pegi kelas sana sini.. x praktis.. rs membazir masa setting goals.. tlg la sedar.. benda ni bukan utk org lain.. tp untuk kita.. untuk bisnes kita.. untuk kehidupan kita..

SEMOGA BERMANFAAT.. InshaAllah..












Tuesday, 4 October 2016

Hidup...

Assalamualaikum wbt.

Kita sebagai manusia tak selalu berada diatas dan tak selalu berada dibawah.. memang ada waktu dan ketikanya kita di point2 yg tertentu.. tp sbg manusia, kita haruslah yakin dan tawakkal dan terus berusaha untuk mencapai sesuatu yg lebih baik.. plg penting yakin pada Allah

Aper yg perlu kita buat..
1. Tawakal dan yakin dgn Allah - mohon hidayah dan pertolongan.
2. Berusaha sehabis baik

InshaAllah kejayaan milik kita.. jika belom masanya.. teruskan berusaha .. mungkin kita masih belum bersedia..

Wallahualam..

Saturday, 1 October 2016

Dugaan Bisnes Ku



Ya Allah ...kuatkan lah semangat ku meneruskan perjuangan bisnes ku ini..
Wahai kawan2 positif di sini....
Tolong doakan faza kuat utk terus bangun semula lps salah satu kedai faza ditarik tender slps 7tahun bertapak kat situ..
Dengan notis hanya 1 bulan.. mcm mane la nk bgtau staf.. plg sedih nk inform staf pasal nk kena berhenti 😢😢😢
Ya Allah ..
bagi lah aku kekuatan untuk menerima takdirmu..
Bagilah staf2 ku kekuatan untuk menerima perkara ini juga..
Permudahkan lah jalan2 kami..
Aminnn
Kalau kawan2 kat sini ader cara bila dan bagaiman nk inform staf tlg share kat komen yer..

Monday, 19 September 2016

Cara nak hilangkan perasaan malu

Assalamualaikum wbt.

Malu.. Ramai yang ader masalah pemalu.. Ini memang masalah Faza since kecik.. even sampai sekarang pon.. hehehe..

Kenapa kita jadik pemalu?.. macam mana perasaan tuh boleh timbul? macam mana nak kawal? betul ke pemalu ni boleh jadi penghalang kejayaan kita.. itu semua persoalan yang bermain dalam minda Faza.

sekarang Faza dah 35tahun dah.. malu tuh masih lagi menjadi masalah pada Faza.. cuma sekarang dah makin better la dari dulu.. macam mana cara Faza buat untuk atasi masalah malu ... atau lebih senang.. 'low self esteem' ..

First Faza cari aper sebab yg buat Faza malu.
** selepas Faza buat list sebab2 tu, baru Faza perasan actually semua tuh datang dari perasaan Faza sendiri .. bukan yang org cakap.. even kalau yg org bgtau pon itu hanya sekadar kata2 jer.. dorang tak amik port sgt pon.. contohnya org kata tulisan Faza tak cantik.. alaaa.. dorang sekadar cakap jer.. tak mengganggu hidup dorang pon.. cakap jer.. lepas tuh dorg lupe dah.. so Faza tak patot pon amik kesah.. cuma kalu boleh improve tulisan tuh aper la salahnya kan.. untuk kebaikan kiter juga.. hehehe

Lepas dah sedar pasal kekurangan diri, Faza ajar diri sendiri untuk menerima segala kekurangan yang ada dengan niat nk memperbaiki kekurangan tu.

Kita kena sedar ape kesan buruk kalau kita jadik pemalu
1. tak dapat luahkan pendapat
2. tak dapat bergaul dgn org
3. hanya boleh menjadi pendengar shj
4. kesian partner kita kalau terpaksa jaga kita dalam majlis semata2 sebab kita x pemalu sgt.
banyak lagi la.. nk pikir pon x payah la.. xde bagusnya jadik pemalu ni..

Ok.. lepas dah list kan sebab2 kenapa Faza jadi pemalu.. Faza bayangkan pulak andai kata sebab itu di listkan org lain and Faza tengok... adakah sebab tu memberi kesan pada diri Faza.. `surprisingly.. sebab2 yg Faza listkan tuh xde kesan pon kat org laen.. dorg pon sibuk nk urus hal dorg pon.. xde masa nk amik pot pon..

Lepas dah sedar yg sebenarnya org semua bukan amik port pon pasal kiter.. kiter je yg malu sendiri... PERASAN jer lebih.. ingat org nak amik tau .. chaiittt.. heheh.. ok, kita kena listkan kelebihan kita macam step kat bawah ni..

Listkan kelebihan
1. list kan kelebihan
2. tulis dalam kertas
3. baca setiap hari (pagi masa baru bangun tidur.. alaa senang masa atas katil lagi)
4. tanam dalam brain kelebihan kita
5. fokus pada kelebihan

Lepas dah tanam kelebihan dalam brain kita, kini tiba masanya kita push diri kita untuk beranikan diri mulakan perbualan dengan org. start dengan senyum..Dengan senyuman je dah boleh berubah tanggapan dorg.

bila kita dah pandai berbual.. kena plak lebarkan knowledge so that bila org borak ape pon kiter boleh masuk.. hihi..

settle dah masalah pemalu kita..yeeehaaaa....semoga bermanfaat..


note: sumber rujukan : http://akuislam.com/blog/renungan/masalah-malu-sangat-pemalu/











Monday, 5 September 2016

Pengalaman di imkk

Assalamualaikum..


lamanya tak masuk blog ni... susah ya nk istiqomah ni.. mcm2 dugaan.. kalau nk tau mase faza baru bukak blog ni td.. nk dekat 10post yg jadi draft.. semua tulis x abis.. yg dua ayat je pon ader.. ish ishhh ishhhhh.. nampak sgt sy ni x istiqomah.. x konsisten.. hot hot chicken shit..kononnya multitasking.. tp  satu keje pon x siapp..  hehehehhe...
Ader tak sape2 kat sini yg ader perangai cmtu.. say i.. huhu.. almaklum la br balik jpe dr azizan.. disebabkan perangai itu la.. faza amik keputusan nk ubah diri.. nk ubah bisnes.. Alhamdullillah action taken... faza br abis imkk smalam..

ok ni nak citer pasal imkk sket.. sape tau pasal imkk ni boleh share story jugak yer.. i was very sceptical dengan dr Azizan Osman.. hmmm betol.. x tipu pnyer.. cam nyampah pon ader mula2.. penah la pegi seminar free dier dulu 5 thn lepas.. tp mcm x masuk sgt la.. hehehe.. yelah biawak ku lebih besar maser tuh.. hihi.. tp for the past few months sbb rs lost sesangat la.. faza start tgk youtube.. cari pasal motivational or bisnes strategi pnye speaker.. one of them of cos la Dr Azizan pon masuk senarai.. yg best nyer.. dlm byk2 speaker.. yg faza rs boleh terima akal.. n cara penyampaian pon very simple is DR AZIZAN OSMAN.. pelik kan.. awal2 mcm bengang sumer org mcm giler dgn dier.. ntah knp ntah.. but mmg aper yg dier cakap samer ngan faza raser.. strategi dier pon ok.. 

Walaupon dh rase mcm sesuai ngan cara Dr Azizan... haiiii... biawak ku masih besar utk pegi kursus.. pam pam pam... Faza ader sorg kawan yg agak lame buat bisnes but dier slow down lama jugak.. all of sudden dier mcm aktif sgt ngan bisnes dier.. pegi sana sini.. buat mktg.. buat alliance.. sales pon naik.. hebat betol nampak.. untuk pengetahuan, nama dier Farah.. buat Mom's Lactation Cookies... name brand dier enaq.. kuar tv semua bagai... Faza pon pelik la.. pastu whatsapp dier 

Me: Hi babe...
Farah: Hai
Me: What happen to u?
Farah: Why?
Me: Active u buat bisnes sekarang..
Farah: Alhamdullillah
Me: U buat aper?
Farah: Owh i finally joined imkk from doc azizan.. mcm khairul n sofi.. mmg very moving lah his class.. u should try his class..
Me: Serious...
Farah: I tried his tips ms pegi .. alhamdullillah pintu rezeki makin terbuka.. yeah dulu i was sceptical about him jugak.. n contemplate.. tp dah join its moving to ur soul...helps u in ways to be closer to God..
Me: yeke.. i'm still sceptical.. hahahaha.. tp kalau u kate bagus... i nak try la... how much and when next session?
Farah: I pg plg cheap cos sceptical lg kan.. hahaha.. next is in dec.. but u heavily preggo x sesuai kot.. u pegi lps pantang la babe...
Me: ooo yeke.. oklah i cr after pantang nnt.. 

ok.. next session after conversation itu ntah bln brp ntah.. biasa la .. hot hot chicken shit.. hihihi... abis pantang bln 3.. so cam biasa terlupa and keep on delaying.. tetiba ader sorg ni call tanye nak tak share tiket imkk bln september.. so Faza pon kate oklah.. Faza nk pegi.. so kami register la berdua.. kenal online jer.. huhuhu.. bisik hati Faza.. mungkin Allah nak suruh pegi kot.. pegi jer lah.. degil sgt pon bkn dpt aper.. org lain makin kaya.. aku cenggini jugak.. baik la pegi.. kalo x pegi xtau..

tiba hari khamis.. macam nervous plak nak pegi kursus.. ntah apesal ntah.. hahaha.. kelakar sgt.. pagi jumaat sy pegi.. jumpa la kawan online tuh.. kawan2 baru.. ader yg 1st timer.. ader yg dh byk kali.. so i just open my mind and nk tengok aper yg boleh buat org berubah begitu skali n ader yg utk 'recharge'... Faza pon x paham aper yg di'recharge'kan sgt.. 

Hari pertama Jumaat - Pasal Diri

banyak benda yg doc cakap berkaitan tabiat ku sebelum ni.. byk penghalang kejayaan actually comes from me.. malas.. bertangguh.. itu mmg sikapku... Faza raser betolla Dr cakap... sebab Faza ni mmg dr kecik org cakap Faza malas and degil... agaknya tu mmg dh tertanam dalam otak Faza.. and terus ku implementkan dalam kehidupan.. contohnya bila Faza bertangguh something.. pastu bisik hati " alaa.. aku memang malas.. kene cari bisnes yg senang" ish ishh ishhhh.. itu la subconcious mind Faza dulu... can u imagine.. how bad it was... sampai lah doc cakap kita kene set otak kiter.. tanam yg positip-positip jer.. buang sikap negatip.. tanam yg positip... inshaAllah boleh buang tu.. 

Lg satu pasal keredhaan .. keberkatan... selama ni Faza salahkan org lain.. naper rezeki tak masuk.. rupernyer org yg plg penting untuk Faza jaga dlm hidupku adalah suamiku.. Banyaknya Faza sakitkan hati dier tanpa sengaja atau tak.... tu yg rezeki susah tuh.. so from Jumaat tuh lagi dh tanam azam nak jaga suami elok2.. thanks doc.. 

Yg ketakutan manusia tuh.. mmg 80% Faza ader lah . hahahaha.. Doc ader cakap.. yg plg besar halangan adalah ego... rs dh tau & dh pandai... hmmm.. pandai sgt la aku ni.... aduhhhh.. macam ditusuk2 maser tuh... mmg la perangai ku.. kalo tak takan la lame sgt ambik mase nk masuk imkk... being sceptical all the time.. ragu2.. selalu cakap.. alaaa.. ni aku dh tau.. x buat jer... muahkhkahkah.. tp ntah kenapa.. haritu hati Faza terusik sgt.. mcm semua perangai Faza dikeluarkan jadi list.. mmg Faza sedar faza ader perangai tu selama ni.. tp bila diberi dl bentuk list.. mcam bengang dgn diri sendiri pon ader.. agaknya mmg sebenarnya salah sendiri mmg x nampak sampailah org lain yg bgtau.. 

Wheel of Life pon menyedarkan betapa imbalance nyer hidup ku... macam mana sesuatu result tu terjadi.. dr maner dtg result.. atas sebab aper result tu jadik mcm tu.. semua dijelaskan dgn terang dan nyata.. Alhamdullilah Allah bukakan mata hati Faza untuk terima segala yg diajar.. 
okkkkk... untuk hari jumaat Faza dh sedar kat maner silap.. sedar kat maner nak ubah.. i was so excited to attend the next day.. 


Hari Kedua Sabtu - pasal money

Yang ni alaa2 serius sket.. yelah pasal duit kan.. Faza suka konsep MESTI .. kalau nak tau aper mesti tuh.. kene la join.. hahahahaha.. Dalam kelas ni jugak.. Faza dapat belajar tahap2 kita dari segi kewangan...Ingatkan Faza dalam stage ok ok jer.. ruper nye stage x brp ok tahapku ini.. hehehe... kena improve ni.. rupanya saya hanya jaguh kampung... besar lagi lautan kat luar yg perlu Faza terokai..Hari tersebut jugak baru Faza tau cmner nk target simpanan... i think method yg samer pon boleh guna utk buat target sales... 1st u hv to know the target and then only akan dtg strategi and everything... macam sy selalu buat kira stock br tau brp sales.. tp cara doc different.. dulu Faza limitkan sales based on stock but now.. Faza target sales then baru kira brp stok nak.. hebatkan doc.. patut la student dier berjaya..

 it's not all about money but money can buy time for u to spend with family.. it can buy anything u need but not love... sorry guys... tp mcm zaman skrang mcm boleh beli jer.. byk je budak 21thn kawin ngan org 60 tahun.. wujud ke cinta antara dorg ek?... ntah la x nyusahkan Faza pon.. xyah pk.. semak otak jer.. korang pon xyah pk.. baik pk cmner nk improve diri jer.. itu doc yg cakap.. saya ikut jer.. dan buat.. xnk ckp pasal org dh.. negatip... hari sabtu ader sesi zikir... best la raser zikir ramai2.. meremang rase.. malam tuh memang kemuncak laaaa..ader satu event yg xtau nk cakap cmner... guner visualisation... giler babe.. x penah Faza buat visualisation boleh meremang macam tu skali..  best sgt.. nk citer pon xtau nk citer cmner.. kena experience sendiri  la...


Hari terakhir Ahad - Magnet

hari ni pepagi lagi Faza dh meleleh menangis macam aper eh.. macam orang dh ilang semuanya lah.. baru sedar salah sendiri selama ni.. bukan salah dgn diri sendiri jer.. dgn mak, abah, hubby, jiran, staf.. semua org lah.. br sedar betapa sedar betapa selfish nye Faza.. betapa i was aiming for success tp lupe org sekeliling yg support.. lupe penguasa alam semesta.. kata-kata yg dilontarkan doc mmg la menyentuh jiwa raga ku..pakai video jer uollllssss... bukan doc ader pon ms session tuh.. doc xde suara... itupon boleh menusuk jugak... Dulu Faza penah pegi kursus motivasi Ust Hasaan Ali.. mmg best doa dier... tp maybe maser tuh Faza degil and x masuk jiwa... tp kali ni mmg tersentuh dan menusuk sgt.. agaknya mungkin Faza dah ready nak berubah.. inshaAllah .. moga dipermudahkan...
lepas tengah hari doc dah sehat sket suaranya.. alhamdullilah.. Dalam kelas ni ader doc cerita how to maintain positivity.. what we have to do to be success magnet.. waktu2 yg sesuai berdoa .. epic wooooo.. cara pernafasan berdoa.. lagik laaa epic.. mmg epic la ilmu doc nieh.. 

Hari ahad abis petang.. sebelum penutup tuh kami semua ader submit doa .. doa tu diketuai oleh Dr Azizan... OMG uoollsss.. melalui doa.. i can feel his sincerity... undeniable.. tiada lagi ragu2 pasal doc.. sampai harini... doa tu lah penguat semangat untuk Faza ambil tindakan.. atas doa cikgu itu lah .. yang nak sangat anak murid dier berubah... akan kupegang doa itu sebagai pembakar semangat untuk terus maju.. at least I know Kalau Faza berjaya, eventhough doc dont know me personally.. cukuplah doc tau yg doa doc makbul untuk salah sorg anak didik doc.. itu jer faza nak.. 

Kesimpulan

Astagfirullah... kenapa Faza tak masuk awal2 lagi.. tp Faza bersyukur.. berpeluang join imkk.. walaupon tanpa niat sepenuh hati... sebelah kaki je masukk.. but it really change everything... myself.. pasal doc.. pasal pengikut doc.. my perspective towards keberkatan.. byk lah yg terbuka mata..

Few things i want to share
1. The more you give, the more you get
2. Lelaki - dapatkan keberkatan melalui ibu
3. Isteri - dapatkan keberkatan melalui suami
4. Macam mana org sekeliling, macam tu la kita akan jadi.. so pilih-pilih lah..
5. buat dulu.. baru judge
6. Result bukan hanya dipengaruhi tindakan semata.. ader faktor lain seperti keinginan, keputusan etc.
7. Tanamkan perkara positif dalam brain kiter.. buat everyday.. eventhough susah nak believe .. but cuba lah.. kalo x cuba .. maner nak tau.. maybe lamer2 brain tuh dah imune ngan benda positif.. hehehe.. 

ok lah itu saja pengalaman faza join IMKK Sept 2016. inshaAllah akan Faza Praktikkan and doakan Faza terus istiqomah.. InshaAllah.. Kepada sesaper yg ader niat nak join tp still being scptical.. stop it and just go n try it urself... I'm sure at least 50% mesti tersentuh... kalo x tersentuh.. banyak2 lah solat taubat.... hihihi.. gurau jer... oklah itu jer la nak story mory.. ANDA KAYA DAN BERJAYA..

Assalamualaikum wbt...






Monday, 16 May 2016

Dilema anak masuk darjah satu

Assalamualaikum...

Harap2 semuanya sehat.. sentiasa dalam rahmat Allah.. InshaAllah .. amiiinnn...

Anak Faiiza yg 1st tu next year dah nak masuk darjah satu dah.. InshaAllah.. sekejap je masa berlalu kan.. rasa macam baru je kawin.. ahakss... hehehehe...

Last year mase nak mencari sekolah untuk Rafhanah ni mmg la pening... tanya sana sini.. sekolah mane yg bagus.. KakLong saya hantar anak dier kat Sekolah Agama kat Alam Damai Cheras.. tak ingat plak nama sekolah tu sekarang..mmg highly recommended katanya...  Kakngah plak anta anak dier kat Khalifah Model School kat Ampang.. hmmm..Adam mmg pandai budak nya..  mcm xley ikut le jejak tuh.. hahahaha.. terburai mak oooiii.. anak 4 dek ooiii.. kalau sorg private school.. yg lain mestilah nk private school jugak kan..baru adil.... hahahaha... xpe anakku.. kita simpan utk kegunaan tambahan mcm tuition ke.. kelas2 yg lain k.. tambah skill..

so faiiza decide hantar goverment school je la.. jimat sket..hahahaha.. bkn ape.. saya ni org berniaga.. xtau nasib depan macam mana.. kalau ape2 krg nnt cmne  la nak nanggung sekolah 400-500 sebln.. kalo tadika lain la.. 2 tahun je.. kalau sekolah.. 11tahun kot.. so langkah selamat.. sekolah kerajaan ... saya dtg.. lgpon ramai je yg success dtg dari sekolah biasa2.. nasib sebenarnya.. tp kalau boleh bagi yg terbaik.. ofkos faiiza berusaha utk bg yg terbaik utk anak.. sape xnk anta anak gi sekolah hebat2 kan.. tp bg faiiza blom masanya lagi.. mungkin utk universiti atau sekolah menengah lebih memerlukan social circle yg lebih padu.. masa tu la kita guna duit tu ye anakku...

Semasa proses pencarian sekolah tu.. byk benda yg main kat fikiran saya.. betol ke decision faiiza anta anak sekolah jauh dari rumah.. sempat ke nak amik.. ader ke bas boleh anta.. betol ke bagus sekolah tu.. selamat ke sekolah tu.. macam2 la..

Antara pilihan sekolah faiiza untuk Rafhanah
1. Sri Bintang Utara
2. Sri Bintang Selatan
3. Puteri Pandan
Faiiza duduk area Pandan Indah.. perjalanan ke Sri Bintang tu dlm 15-29min jugak kalau jem.. hmmm penat gaks kan.. tp inshaAllah Faiiza akan berusaha supaya Rafhanah dapat sekolah yang elok2 untuk perkembangan pelajaran dier.. supaya dia boleh berkawan dan mempunyai circle of friends yg elok2.. InshaAllah..

Kenapa faiiza x pilih je sekolah yg dekat2 area rumah je.. same je.. xde beza pon.. memang la xde beza pon.. saya dulu pon sekolah biasa je.. x memberi kesan ape pon .. tp biasa la ... level of konfiden tu beza la sket.. sbb biasanya bila masuk uitm dulu .. org mesti tanya dulu sek mane.. hahahha.. jawapan saya.. sekolah biasa2 je.. huhuhu.. bkn malu nk bgtau.. just kalau bgtau pon.. dorg bkn kenal pon sek tu... hehehehe..  

Ok.. berbalik pada sekolah rafhanah.. ari sabtu lepas ader test kat sekolah tu.. syarat nak masuk sekolah.. mcm exam tu.. fuuuhhhh.. challenging betol bg faiiza.. risau bkn kepalang... tp saya xde la nak stress kan anak saya rafhanah plak kan.. dier kecik lg.. biarlah.. kalau ader rezeki ader la..

Sblm masuk kelas.. sy pesan kaat rafhanah.. buat kerja betol2.. jawab soklan.. tp biasala budak2.. sy intai dlm kelas tu.. tgk dier tgh main2 ngan kawan baru dier.. siap dok berlonggok sampai 3-5 org kat tpt dier.. yg pelik nya.. cikgu x marah plak.. yg kita kat luar kelas.. punyalah bg isyarat suruh dier buat keje dulu.. tp biasa la.. main lebih seronok agaknya.. hati faiiza cakap.. xpela Ya Allah .. semoga bagi yg terbaik untuk puteriku Im rafhanah.. jika rezeki dia masih di sekolah itu.. Allah je yg boleh bukak jalan nya.. inshaAllah ..

Abis exam tu.. Rafhanah dh keluar kelas exam.. mmg kalau ikut hati nak je mulut ni membebel.. tp mengenangkan dier br 6tahun kottt.. biarlah.. lets just enjoy our life.. xyah nk stress.. tp malam tu faiiza slow talk jugak ngan Rafhanah .. bgtau dier ape yg dier buat tu x betul.. kalau nak berjaya kena berusaha bukan berserah dan hv fun sentiasa.. and surprisingly.. she said I'm sorry mama... 😢😢.. harap2 lekat la kat ingatan Rafhanah.. semoga dia dapat membentuk keperibadian yg lebih baik .. InshaAllah .. doakan ye..

Result akan kuar dlm 3bln lg.. hmmm.. x dpt utara.. selatan pon ok.. huhu