Thursday, 19 November 2015

Bekerja sendiri atau buat bisnes

Assalamualaikum..

Faiiza just nak share some thoughts pasal bisnes atau kerja.. untuk sekarang faiiza buat bisnes sendiri .. florist.. dah ader 2 outlet dah.. amiiinnn...

Aper yg faiiza perasan sekarang.. byk anak muda excited sgt nak bukak bisnes.. yg lelaki dgn bisnes char kuey teow, kasut la, vape la .. yg pompuan ngan jubah, tudung etc ..

Kalau dengar motivator bercerita pasal buat bisnes.. mmg bersemangat rasanya.. mmg nk berenti keje sekarang jugakkan.. hahahaha.. mmg betol pon .. nabi kita pon dh ckp.. 9 drp sumber rezeki dtg dr perniagaan.. so ape yg kita nak sangkalkan lagi.. logik akal yg faiiza pakai is.. kalau org boleh byr gaji kita.. pk la brp byk dier boleh dpt sampai sanggup korbankan rm3k utk byr gaji kita.. at least mesti dier dpt same mcm pekerja dapat tp bezanya pekerja kene keje.. bos .. monitor shj.. tp biasanya bos dpt berlipat kali ganda la..

Itu kalau yg bisnes ok la.. kalau yg kene tanggung rugi.. abis la.. jadik pekerja la untung.. keje xde.. gaji dapat.. heheh.. ape2 pon sblm buat bisnes.. kene pk betol2.. manage betol2 risks.. ape komitmen semasa n tanggungan.. at least kite kene ader duit utk survive utk 2 tahun.. survive tu termasuklah duit monthly commitment, gaji staf,sekolah anak etc..

Adalah lg bagus start part time dulu.. tp ader jugak yg succes buat mase part time tp kelaut bila dh berenti.. ntah la .. nasib lah.. hahaha..

Anyway good luck sape nak buat bisnes.. tp bisnes hanya utk org yg kental je ok.. kalau x kental.. kerja lebih baik.. huhu

Singgah penang

Assalamualaikumm..

Hmm .. sibuk sgt kebelakangan ni.. almaklum la uruskan anak2 yg 3 org tuh sorang2.. cik suami xde.. outstation sebulan uollss.. x balik2.. 😭😭.. bukan jauh pon.. penang je.. hehehehe.. just sbb ade project kena settlekan kat sane .. sabtu ahad pon kene keje.. so xley la balik wiken.. hmmm 😒😒..

Wiken Minggu ni patotnya faiiza sibuk.. sabtu kene gi tengok bank lelong.. pastu ahad ader staf kawin.. byk hal.. hehehe.. padahal 1 hari 1 hal jer... kuikuikui.. tp disebabkan anak2 sudah diambil ibu mertua ku..anak faiiza tu the only cucu.. so manje la sket.. xpela kasi can tokma main ngan dorang.. lgpon faiiza ader hal kan.. tetibe terase boring yg amat plak... dh dorg tuh mmg peneman setia.. penghibur hati pengarang jantung.. so faiiza call hubby.. pastu dier cadangkan faiiza start kete.. gerak gi penang... 😊😊😊.. fullamak.. mcm best je idea tu..

Makanyoooo..hari jumaat 13nov2015 tu jugak ..  faiiza pon google la tiket flight.. kot2 ader yg murah.. selalunya faiiza terus gi kat website airaisa ke mas ke.. utk tiket flight.. konon nya lebih yakin la tp kali ni faiiza taip 'flight ke penang murah' terus keluar website airpax.. kat website tuh dier mcm trivago jugak la.. dier buat comparison btwn websites yg ader.. hok mane yg lebih murah.. mmg baguih..faiiza dapat 💓💓MALINDO AIR💓💓
* flight kl penang RM59
*flight penang subang RM89
Total baru rm148 .. okla.. drp kene drive.. berejam.. penat.. rugi masa.. preggo lagi.. hehehe... so penang i here i come..

Sampai penang hubby amik kat airport.. terus bawak makan ' nasi kandar hamidiyah' .. dlm hati bercakap "nape x bwk tempat fames.. uhuks.. 😬.. tp lantokler.. maner tau lg sedap.. hubby suruh order nasi beriani .. tp disebab faiiza ni preggo.. xnk la amik risiko makan benda yg berempah.. so order je la nasi putih.. hubby makan nasi beriani.. tp bila faiiza raser nasi beriani dier.. mmg tiptop. Kebabom.. mmg sedap.. simple .. x berempah n sedaplaaa.. makan ngan ayam ntah masak ape ntah.. macam masak kicap.. tp bukan.. minyak je. Tp SEDAP!!!..

Pas makan faiiza balik hotel hubby kat seberang jaya (bkn kat island) .. faiiza lepak je kat hotel sampai maghrib..sbb hubby kene gi keje balik..

Lepas maghrib, hubby balik kitorg pon siap2 nak gi makan.. ingat nak masuk pulau.. nak cari makan.. tp mcm malas.. sbb nak masuk pulau pon dh setgh jam.. sian plak kat hubby .. penat keje.. so kitorg cari la makan2 kat area situ.. tips nya.. kitorg tgk kedai tu ramai org ke tak.. kalo ramai.. maknanya sedap la kedai tu.. hihihi.. nak cari yg makanan special  penang mcm xde je.. mcm makanan kl je.. semua tomyam.. so kitorg belasah je lah tomyam..

Keesokan hari .. pagi2 hubby dh bwk breakfast nasi lemak kat area hotel ni.. ramai org kedai ni.. mmg mcm kedai "nasi kandar beratur jugak" namanya **kedai kopi pak chaq** .. bila makan nasi lemak dier.. boleh la.. sedap la jugak.. macam nasi lemak kl yg sedap.. level2 nasi lemak tanglin camtuh..

Pas makan hubby htr balik hotel.. dier g keje.. faiiza relax jap kat hotel.. dlm kol 1lebih camtu faiiza book taxi kat 💕💕grab taxi penang💕💕
Dapat kat online.. baguih service diorg..sebenarnya total taxi faiiza tu rm59.. tp disebabkan faiiza xde duit pecah.. n pakcik taxi pon xde duit pecah .. dier nak amik rm50 je.. faiiza suro tunggu jap.. nk pecah duit. Tp dier kate.. dh rezeki dier takat.. xpe dier halalkan.. giler la mulia level tawakal pakcik tu.. rm9 kot bukan 90sen.. hmm.. xpela..

Faiiza berenti kat chendol teochew.. sbb tekak memang nak sgt makan asam laksa.. tgk dlm blog2 semua ckp kat sini sedap.. faiiza mmg tau gerai yg chendol tu.. utk cr kedai makan tu kene jalan depan sket je dr gerai tu.. dh sampai kedai tu faiiza order n makan.. review.. no komen sgt .. 😆😆.. tp cukup la faiiza cakap asam laksa kat jusco mid valley lg sedap.. hehehehe..

Lepas perut dh terisi.. br la boleh jalan.. ok.. faiiza nk gi tgk art yg dorg lukis2 kat dinding tu.. tp kalo nk jalan kaki mmg sooooo not me.. 😇.. so faiiza gi kat depan cititel hotel byk beca.. so faiiza sewa la beca .. senang.. rm35 sejam..

Byk sebenarnya wall art painting sebenarnya .. and yg plg best jarak btwn art tu boleh berpeluh ketiak laaa.. huhuhu.. sib baik naik beca.. setiap art tu ader cerita tersendiri.. boleh la pakcik beca tu ceritakan..

Utk sape yg nak tgk lukisan2 kat dinding tu .. dinasihatkan naikla beca or kalau reramai.. boleh la sewa basikal.. sian faiiza tgk yg jalan kaki tu.. muka dh merah2.. dh mcm marah2.. hahahahah...
Nnt dh x enjoy plak sbb penat sgt..

Wednesday, 28 October 2015

Bila mak-mak tuduh menuduh dalam group whtsapp

Hmmmm.. ni memang sangat memeranjatkan.. anak faiiza sekolah tadika je baru.. so ader la group whatsapp untuk parents bagi setiap kelas.. senangkan kalau teacher nak inform ape2 ke.. sgt berguna especially ms zaman jerebu ni..

Petang ni tiba2 ader sorg ibu ni tegur (tp rsanya hati dier mengamuk) hehehehe.. dlm group whtsapp tuh cakap kat teacher kenapa dalam kelas ader budak nama... dot dot.. buli anak dier.. masukkan kertas dalam telinga .. pastu cakap buudak tu pijak anak dier ape bagai.. faiiza baca tuh mcm menyirap la jugak.. dah la petik nama budak .. dot dot.. tuh.. ape la perasaan parent budak dot dot tu kan..

After few seconds ader sorg ibu plak balas.. mintak maaf .. kata anak dier yg buat sebenarnya.. bukan budak dot dot tuh.. haaaaa.. kan dah MALU! .. mmg la ader insiden buli jugak.. tp lenkali jgn la main tuduh.. dah la tu.. tuduh depan semua parents plak tu.. x puas hati .. gi la komplen kat sekolah terus.. xyah nk aibkan org.. haishhh buat malu je..

Kepada sesiapa yg membaca.. pls take note ye.. kalau kita ader ape2 .. komplen ke ape ke.. pegila ke tempat yg betol.. mengadu pada org yg betol.. org yg x terlibat xyah nak beritahu.. kang dh kecoh2 rupanya sumber tuh x betol.. sapa yg malu.. diri sendiri jugak..

Oklah.. ini pengajaran untuk diri sendiri jugak
1. Jangan buka aib org - pergi pada org yg terrlibat.. ckp elok2
2. Jangan dengar cakap anak bulat2.. selidik dulu

K bai

Tuesday, 27 October 2015

Tips ibu mengandung dalam islam

hmmm.. skrang faiiza dah 6months pregnant.. anak keempat.. tapi masih lagi menimba ilmu.. especially ke arah yang islamic ni.. almaklum la. baru berhijrah.. baru 2 tahun .. sejak arwah mak meninggal kat mekah.. faiiza dapat raser sesuatu.. xtau ape..maybe hidayah kot .. hehehe.. hashtag #perasan.. hihihi..   Faiiza terus rasa nak ubah kehidupan ke arah Islam.. bermula dengan menutup aurat.. lepas tuh pelan2 implementkan cara hidup seorang muslimah.. Alhamdullillah sekarang dah get use to it.. Amiinn.. bersyukur sangat..


so memandangkan faiiza tengah mengandung ni.. cari2la amalan untuk orang mengandung dengan cara islam.. jumpa satu blog ni.. http://sallymzain.blogspot.my/ ... memang menarik dan banyak amalan yang boleh dibuat... faiiza x kata la.. faiiza amalkan semuanya.. hihihi.. masih stage belajar.. tapi org kata.. kalau ader ilmu.. ape salah share2 kan.. nie amalan2 nya.. jom kita praktiskan samer2.. inshaAllah dapat berkat samer2..


Amalan-amalan Wanita Hamil Mengikut Islam
  • Banyakkan membaca ayat-ayat suci Al-Quran:
  • Surah Yusuf: Untuk mendapatkan anak yang cantik.
  • Surah Luqman: Untuk mendapatkan anak yang bijak.
  • Surah Maryam: Utk mendapatkan anak yang soleh.
  • Surah An-Nahl ayat 78: Utk memudahkan bersalin (dengan izin Allah SWT).
Maksudnya: Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun; dan dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati akal fikiran); supaya kamu bersyukur.
Maksudnya: Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya)
  • Surah Al-Araaf ayat 189
Maksudnya: Dia lah (Allah) yang menciptakan kamu semua dari (hakikat) diri yang satu, dan Ia mengadakan daripada hakikat itu pasangannya (diri suami isteri), untuk bersenang hati dan hidup mesra yang satu kepada yang lain. Ketika suami mencampuri isterinya, mengandunglah ia dengan kandungan yang ringan, serta teruslah ia dengan keadaan itu (ke suatu waktu). Kemudian ketika ia merasa berat (dan menaruh bimbang) berdoalah suami isteri itu kepada Tuhan mereka (dengan berkata):” Sesungguhnya jika Engkau (wahai Tuhan kami) mengurniakan kami nikmat yang baik, tentulah kami menjadi orang-orang yang bersyukur”.
  • Surah Al-Imran ayat 8-9, dan 38: Doa memohon anak yang baik.
Maksudnya: (Mereka berdoa dengan berkata): “Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya.
Maksudnya: “Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkaulah yang akan menghimpunkan sekalian manusia, untuk (menerima balasan pada) suatu hari (hari kiamat) yang tidak ada syak padanya”. Sesungguhnya Allah tidak memungkiri janjiNya.
Maksudnya: Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhannya, katanya:” Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan”.
  • Surah Ibrahim ayat 40: Doa agar anak tetap mengerjakan solat.
Maksudnya: “Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.
  • Surah Al-Baqarah ayat 128: Doa agar anak patuh kepada Allah SWT.
Maksudnya: “Wahai Tuhan kami! Jadikanlah kami berdua: orang-orang Islam (yang berserah diri) kepadaMu, dan jadikanlah daripada keturunan kami: umat Islam (yang berserah diri) kepadamu, dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara-cara ibadat kami, dan terimalah taubat kami; sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani;
  • Surah As-Sajdah ayat 7-9: Doa agar anak menjadi orang yang soleh dan baik.
Maksudnya: Yang menciptakan tiap-tiap sesuatu dengan sebaik-baiknya, dan dimulakanNya kejadian manusia berasal dari tanah;
Maksudnya: Kemudian Ia menjadikan keturunan manusia itu dari sejenis pati, iaitu dari air (benih) yang sedikit dipandang orang;
Maksudnya: Kemudian Ia menyempurnakan kejadiannya, serta meniupkan padanya: roh ciptaanNya. Dan Ia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (akal fikiran), (supaya kamu bersyukur, tetapi) amatlah sedikit kamu bersyukur.
  • Surah Al-Furqan ayat 74: Doa agar dikurniakan anak yang menyejukkan/menyenangkan hati ibu bapa/doa untuk mendisiplinkan anak/doa untuk kebahagiaan sekeluarga.
Maksudnya: Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata: “Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa.
  • Profesor Madya Aisyah Mohd Zain juga berkata, buah kurma mampu memanaskan badan dan merangsang kesihatan wanita hamil dan anak yang dikandung, memudahkan wanita bersalin dan memberi tenaga tambahan.
  • Membentuk Sifat Penyabar, Bersopan Santun Dan Cerdas Pemikiran
    Maksud hadis Rasulullah s.a.w. : "Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu, menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."
  • Ibu hendaklah sentiasa berdoa kepada Allah S.W.T agar anak yang bakal dilahirkan itu nanti menjadi seorang anak yang soleh, berilmu, beriman, bertakwa dan berakhlak mulia.
  • Ibu bapa hendaklah mendapat rezeki daripada sumber yang halal supaya benih yang bakal dilahirkan itu nanti datang daripada darah daging yang halal.
  • Ibu hendaklah makan makanan yang berzat dan sentiasa menjaga kesihatan tubuh badannya. Kebersihan diri hendaklah diutamakan bagi menjamin kesihatan anak-anak dalam kandungan. Faktor kesihatan amat dititik beratkan oleh Islam sehingga Islam memberikan kelonggaran kepada ibu yang mengandung untuk berbuka puasa sekiranya merasakan puasa itu menjejaskan kesihatan diri dan anaknya.
  • Ketika mengandung, ibu perlulah menyesuaikan diri dengan perubahan-perubahan yang berlaku kepada dirinya. Pada waktu begini sememangnya keadaan ibu agak berbeza dari waktu - waktu biasa, terutamanya bagi ibu yang bakal melahirkan anak yang pertama. Mungkin selera makannya hilang, perasaan agak terganggu (sensitif) dan hatinya boleh berdebar-debar kerana bayi dalam kandungannya itu adalah sebahagian daripada dirinya. Ketika ini para suami hendaklah lebih memahami keadaan isteri serta memberi dorongan yang kuat kepadanya
  • Sedekahkan fatihah pada anak dalam kandungan tiap pagi dan malam 
    Amalan yang terbaik membaca ayat suci Al-Quran bermula kandungan dia berumur beberapa bulan supaya anak tu terbiasa dengar bacaan Al-Quran dan pengaruh dia bila dia besar nanti.  Setiap pagi Ibu kena berinteraksi dengan kandungannya tapi ada la kata-kata yang diucapkan sambil mengusap-gusap perut sebagai tanda sayang kepada bayi itu.  Bukan peranan ibu sahaja ayah pun digalakan berbuat demikian.

ok.. to all preggo.. jom kita amalkan ok.. inshaAllah berkat amiinnn...

Wednesday, 21 October 2015

Tips dapatkan ketenangan

Dulu faiiza memang la seorang sangat perisau.. xdelah sampai x bahagia... hahahhaha.. tp masih wujud la stress dalam kehidupan harian... dulu memang motif nak kaya jer.. bile x dapat je ape yg dikejar .. mula lah stress.. komplen saner.. komplen sini.. semua benda nak komplen.. hmmm buruk betol perangai dulu... tp sejak kontrak kedai mak ditamatkan secara tetibe.. kedai yang menjadi sumber pendapatan kami sekeluarga,, kedai yg menjadi sandaran kami sekeluarga tuh dihentikan.. bayangkan la .. jatuh rundumnya jantung.. tp faiiza tgk parents faiiza relax jer.. tenang dan redha.. dan ape yg faiiza perasan .. yg ader dengan dorang is family.. so faiiza sedar.. ape yg lebih penting FAMILY!!.. itu je yg akan terus dengan kita.. kedai ke kontrak ke kwan ke.. akan dtg n pergi bila tiba masanya..  ni yang faiiza aamalkan.. dapat sumber pon dari internet jer.. ehhheheh.. so enjoy tips nak dapat ketenangan niii...

Jangan Takut dan Khawatir
Aper pon jadik dalam hidup kita.. jgn la over - risau.. sampai x keruan dibuatnya.. especially kalau perkara itu diluar kawalan... contohnya pasal penyambungan kontrak job.. gst..tol naik.. belajar to adapt.. xde ape pon boleh kita buat.. 
walaubagaimanapon.. kalau x dpt penyambungan kontrak tu kene jugak la pk ape salah kita sampai x dpt sambung.. jgn terima je.. tanpa muhasabah diri... lepas tuh barulah redha...

Jangan Pernah Menyimpan Dendam
Ade org sibuk nak memaki hamun org yg penah buat silap kat die.. padahal org yg didendamkan tuh x ambik port pon pasal life dier.. org yg didendamkan tuh dh hepi ngan life sendiri.. at the end of the day kita yg tersiksa.. bukan org yg didendamkan tu.. terase bodoh kan.. hahahha.. so xyah la dendam.. maafkan je.. move on.. 

Fokus Pada Satu Masalah
x semua masalah boleh selesai.. sometimes hanya masa yg tentukan.. hahaahahha.. kalo masalah keje tuh.. selesaikan lah satu2 .. tp kene ikut prioriti..

Jangan Membawa Tidur Masalah Anda
memangla kalau kita ader masalah .. mmg xley tdo.. mmg macam xde mood nk makan.. tp relax.. sblm tdo tu cuba buat aktiviti kita suka.. makan ke (so unhealthy) heheheh.. exercise ke... baca novel.. so pale kite ni teralih la dari problem... bile nk tdo mesti happy k.. baru dpt good qlty sleep.. baru sihat..

Jangan Mengambil Masalah Orang Lain Untuk Anda Selesaikan
Ader org ni terlampau baik sgt.. semua org pnye masalah die nk selesaikan.. relax beb.. hahahha.. ader org suke .. ade org x suka.. ade jgk org yg ambil kesempatan.. x salah nak tolong org.. bagus begitu.. tp ingat.. jgn sampai kiter terbeban.. the best jadilah pendengar terbaik.. kalau nasihat diminta barulah berikan.. kalo x .. dgr je k.. 

Jangan Hidup di Masa Lalu
org macam ni mmg geli hati dibuatnya.. sibuk dok cerite yg dier dok oversea 10thn lepas.. sibuk citer zaman kegemilangan sekolah dier.. tp current life.. hmmm.. not being judgemental.. in a way yer la jgk... hahahaha.. tp kita tak perlu bangga ngan masa silam kita perlu fokus utk skrang dan skrang.. prepare utk ms depan.. itu je.. yg lepas bialah berlalu.. 

Jangan biar frustration atur hidup kita
bila kite frust.. x dinafikan la kiter perlukan masa.. tp jgn la lama sgt.. sehari pon dh cukup.. hehehehe.. besok tuh start plan baru n move on.. setiap yg berlaku ader hikmahnya.. yg penting berusaha..

Bersyukurlah Selalu
Mulai hal apapun dengan senyum dan ikhlas. kita kene bersyukur dengan ape yg kita ader.. utk mengeluarkan perasaan ni.. tgk lah kehidupan org yg lebih teruk drp kita.. dr segala aspek.. kesihatan, financial etc.. inshaAllah rasa syukur tuh memang akan timbul punya la.. confirm pnyer.. selamat mencuba!!

Berhenti memikirkan apa yang orang lain katakan
ini pon penting jugak.. dulu faiiza takut nak buat blog yg public.. takut la ader org yg kenal faiiza di dunia luar komen pasal my opinions.. nak pakai baju ni.. takot org cakap over.. nak suarakan pendapat takut org x terima.. dan byk lagi lah.. but as time goes by.. i started to realize .. lantak la dorang nak cakap aper.. dah faiiza nak share.. nak guna Alhamdullillah.. xnak guna terpulang.. it works for me so far.. that's why i want to share.. x semua pendapat dorg salah.. but jgn la sebab pendapat dorg kita x boleh buat ape kite nak kan.. 

Create hobi yg berguna
kita kene buat sesuatu yg boleh buat kita lupa tentang masalah kehidupan.. contohnya baca novel.. volunteer ke.. macam faiiza baru discover baca novel sgt membantu sebenarnya.. sbb kita kene fokus utk paham.. at the same time boleh lupe masalah.. bagus banget!.. percaya lah sebelumni faiiza x penah abiskan satu buku pon.. semua separuh jalan je.. huhuhu.. sekarang tgh baca buku 'The Wedding Breaker'.. harap2 yg ni abis la.. 

Tulis semua pencapaian yang ingin kamu raih
Yang ni boleh rujuk kat post faiiza sebelum ni.. melakar impian.. so far dh seminggu lebih diamalkan.. masih lagi on track.. Alhamdullillah.. rupanya bila kita tulis tuh kita ikut automatically.. x sangka plak.. harap2 kali ni x hangat2 tahi ayam la yer..inshaAllah

Berkenalan dengan orang baru
Ini sangat penting.. as i said b4, kawan dtg n pergi.. setiap fasa kehidupan kita akan jumpe org baru.. ader yg lekat sampai akhir hayat.. ader hilang tgh jalan.. so keep on meeting new people.. makin besar pengalaman kita.. tp yg ni mmg faiiza susah sket implement sbb masa limited(anak 3+1 weyhhh.. maner nak ader masa.. balik keje dah kene layan dorg.. pagi settle hal kedai.. tp dont make it an excuse dari buat kawan baru,, banyak manfaat nyer.. at least luang kan la masa jumpa org.. maner tau ader projek kita xtau.. 

Minta tolong jika perlu
ader org segan nak mintak tolong.. tp tidak bagi faiiza.. hehehe.. kalau kita perlukan pertolongan aper salahnya mintak kan.. bukan susah pon ..tanya jer.. kalo xley jgn nak marah plak.. cari la solusi lain..kan senang.. dont complicate ur life k..ader org suka je nak menolong kalo dorg boleh.. sbb faiiza pon camtu.. suka kalo ader adik nak anta anak kat umah mintak tolong jaga.. rassa berbakti sgt... hahahahah...

Hadiah diri untuk setiap pencapaian
dah dapat job ke kontrak ke... award la diri sket.. takan nak simpan duit je.. kalo gol besok harinya sape yg rugi.. huhu.. cakap jer.. jgn mare!!

Sediakan waktu hanya untuk dirimu sendiri
ni same macam hobi la .. kita gi spa ke.. utk penampilan kita jgk.. utk suami.. utk kerjaya.. benefit dier spe yg dapat.. kite jugak.. hehehe..

oklah cukuplah ni.. memang sebenarnya kalo ikutkan semua org tau tips2 kat atas ni.. faiiza pon dah lama tau.. masa zaman sek men lagik.. tp sayang.. x amalkan.. ini semua logik akal.. tp x amal.. sape yg rugi.. diri sendiri jugak.. so faiiza sarankan amalkan la.. mmg npk simple tp impact dier besar.. inshaAllah hidup lebih aman.. 

tips kat atas hanya sebagai manusia biasa.. yg plg penting hubungan kita dengan ALLAH SWT.. itu la segala penyelesai masalah.. hebatnya Dia .. ape2 pon berpaling lah pada Yang Maha Esa.. InshaAllah Bahagia Dunia Akhirat..

Dadaaa!!!...

Sunday, 18 October 2015

Melakar impian - episode 2

Assalamualaikum..

ingat tak posting lepas.. pasal melakar impian...

Ok so far faiiza dah buat 'to do list' ... dh breakdown aper tindakan2 yg perlu diambil untuk sampai visi tuh... hahahhaha.. cam yo yo ooo jer kan... tp kene la cuba.. kalau x cuba rugi...nak tau aper mimpi faiiza ... huhuuhu.. malu la nak bgtau... hahahahha... biarlah rahsia.. faiiza akan reveal from time to time biler dah success nanti ok... maser tuh baru lah boleh share tips kejayaan.. ini berjaya pon idok... nak memandai share plak kan... bg faiiza kalau nak share biar lah yg terbukti kejayaan nya dulu.. ok.. sekarang nak evaluate pon baru seminggu jer buat.. result tarak lagik.. maybe after 3months faiiza update lagik k..


korang dah buat ke melakar impian... kene tulis tau.. kene tgk ari2.. baru la tertanam dalam otak tuh.. and yg plg penting kene seimbang dunia akhirat..

ok dah abis citer melakar impian.. sekarang phase untuk action plak.. hmmm ... aperlah erti cita2 kalau xde action.. dulu faiiza x berapa nak pandai.. dok la tanam cita2.. tp action nya tarak... dok angan2 mak jenin jer.. pastu dok pk aper la salah aku x dpt nak capai cita2.. hmmmm.. sabo jer la...


ok.. nnt faiiza post result after action taken k..




Saturday, 17 October 2015

Melakar impian

Faiiza dah 34 tahun hidup.. selalu pegi motivasi.. tp x penah nak implement ape yg diajar.. itula bila org kata xguna ader ilmu kalau x guna .. "org yg berilmu tp tidak menggunakan ilmu tersebut adalah plg merugikan"

Plg ketara sekali.. setiap kali pakar motivasi bgtau mesti ader visi.. mesti ader cita2... hmmmm.. cita2 mmg la ader ... tp tindakan tuh yg masalah.. hmmm.. so skrang faiiza dh study serba sedikit .. mengikut ilmu yg dibaca dan didgr.. jomla kita implement kan ape yg diajar sepjg kita hidup ni.. kalau org lain boleh berjaya guna method ni... knp kita tak kan.. inshaAllah .. kalau kita usaha mesti ok.. orait let's study..

Sumber rujukan
1. Mudahnya menjemput rezeki
2. Celik duit
3. Coach Megat - strategic planning
4. Minah yang dalam segment "Muhasabah diri".. x ingat nama ... hehehe

Menurut buku '1' membina impian mestilah seimbang dari segala aspek kehidupan. barulah hidup aman dan bahagia. Antara aspek2 nya adalah
1. Kesihatan
2. Spiritual
3. Kerjaya
4. Kewangan
5. Keluarga
6. Ibadah
7. Rekreasi
8. Pembinaan diri
9. Rakan&mesyuarat
10. Akhlak&pekerti

Lepas dah tau ape aspek2 yg perlu kita consider untuk set target .. kita kena jawab dulu 'kenapa kita perlu kaya'

Nanti Faiiza' amik kehidupan mekto' sebagai contoh k.. so lebih jelas ..Faiiza pon xtau keberkesanan method ni,,.tp faiiza akan update progress hidup faiiza.. hopefully menjadi la.. inshaAllah.. yg plg penting faiiza komited utk capai impian ni.

Sekarang faiiza bgtau method dulu. .. nnt try implement dalam kehidupan..

lps dh tau aspek.. dh tau kenapa nak kaya.. kena listkan semua impian.. tuliskan semua impian.. pastikan setiap aspek ader impian.. so hidup kita seimbang.. jgn nk kaya jer.. tp nnt famili terabai...

lepas dah listkan semua impian ... kena amik gambar .. tampal kat board.. aper yg kita nak... letak dalam bilik..

sekarang kita kena buat pelan tindakan.. buat strategic planning untuk kehidupan kita.. barula kita boleh prioritize kan action kita..

so conclusion nya... faiiza akan buat
1. kenal pasti aspek2 dlm kehidupan yg boleh membahagiakan diri kita
2. kenalpasti sebab untuk kita kaya
3. listkan semua impian berdasarkan setiap aspek & prioritizekan ikut jangkamasa..
4. buat board gambar impian
5. buat strategic planning - pelan tindakan

ok.. next posting faiiza akan buat per topic.. sama2 lah kita buat pelan ni.. x sure keberkesanan but faiiza nak try sbb sblm ni .. faiiza xtau impian ape.. xde hala tuju.. go with the flow.. faiiza mmg allocate sebulan ni utk set goals .. itu shj.. next month nak implement.. inshaAllah.. doakan yer..



Wednesday, 14 October 2015

Assalamualaikum wbt

Alhamdullillah.. setelah sekian lama bergelumang dgn dunia blog.. tp bertujuan utk diari je.. yg not public.. just utk baca sendiri n x ilang .. sbb online.. huhuhuhu.. nk tau.. mmg x boleh la..top secret tuhhh...

Anyway.. faiiza mmg nk tulis blog ni utk ceriter2.. utk get inspired.. utk share info and etc..

I'm happily married with my hubby.. with 2 girls & 1 boy plus sorg dlm perut (inshaAllah keluar hjg bln jan). Life is awesome.. alhamdullillah.. amiinn..

Lately faiiza rasa macam lost sket la.. almaklum la umur pon dh 34thn... hehe just bab cita2 tuh x tercapai sgt.. hahhaha.. but Alhamdullillah.. xde la terok sgt.. at least the progress is growing.. amiinnn..

Bcos of the lost feeling.. faiiza pon cari la ilmu.. xdela mencari sgt.. tp membaca jugak la.. baca buku pasal rezeki dan motivasi kehidupan.. nnt next post faiiza cerita lebih pasal findings buku2 yg faiiza dh baca.. k..