Monday, 16 May 2016

Dilema anak masuk darjah satu

Assalamualaikum...

Harap2 semuanya sehat.. sentiasa dalam rahmat Allah.. InshaAllah .. amiiinnn...

Anak Faiiza yg 1st tu next year dah nak masuk darjah satu dah.. InshaAllah.. sekejap je masa berlalu kan.. rasa macam baru je kawin.. ahakss... hehehehe...

Last year mase nak mencari sekolah untuk Rafhanah ni mmg la pening... tanya sana sini.. sekolah mane yg bagus.. KakLong saya hantar anak dier kat Sekolah Agama kat Alam Damai Cheras.. tak ingat plak nama sekolah tu sekarang..mmg highly recommended katanya...  Kakngah plak anta anak dier kat Khalifah Model School kat Ampang.. hmmm..Adam mmg pandai budak nya..  mcm xley ikut le jejak tuh.. hahahaha.. terburai mak oooiii.. anak 4 dek ooiii.. kalau sorg private school.. yg lain mestilah nk private school jugak kan..baru adil.... hahahaha... xpe anakku.. kita simpan utk kegunaan tambahan mcm tuition ke.. kelas2 yg lain k.. tambah skill..

so faiiza decide hantar goverment school je la.. jimat sket..hahahaha.. bkn ape.. saya ni org berniaga.. xtau nasib depan macam mana.. kalau ape2 krg nnt cmne  la nak nanggung sekolah 400-500 sebln.. kalo tadika lain la.. 2 tahun je.. kalau sekolah.. 11tahun kot.. so langkah selamat.. sekolah kerajaan ... saya dtg.. lgpon ramai je yg success dtg dari sekolah biasa2.. nasib sebenarnya.. tp kalau boleh bagi yg terbaik.. ofkos faiiza berusaha utk bg yg terbaik utk anak.. sape xnk anta anak gi sekolah hebat2 kan.. tp bg faiiza blom masanya lagi.. mungkin utk universiti atau sekolah menengah lebih memerlukan social circle yg lebih padu.. masa tu la kita guna duit tu ye anakku...

Semasa proses pencarian sekolah tu.. byk benda yg main kat fikiran saya.. betol ke decision faiiza anta anak sekolah jauh dari rumah.. sempat ke nak amik.. ader ke bas boleh anta.. betol ke bagus sekolah tu.. selamat ke sekolah tu.. macam2 la..

Antara pilihan sekolah faiiza untuk Rafhanah
1. Sri Bintang Utara
2. Sri Bintang Selatan
3. Puteri Pandan
Faiiza duduk area Pandan Indah.. perjalanan ke Sri Bintang tu dlm 15-29min jugak kalau jem.. hmmm penat gaks kan.. tp inshaAllah Faiiza akan berusaha supaya Rafhanah dapat sekolah yang elok2 untuk perkembangan pelajaran dier.. supaya dia boleh berkawan dan mempunyai circle of friends yg elok2.. InshaAllah..

Kenapa faiiza x pilih je sekolah yg dekat2 area rumah je.. same je.. xde beza pon.. memang la xde beza pon.. saya dulu pon sekolah biasa je.. x memberi kesan ape pon .. tp biasa la ... level of konfiden tu beza la sket.. sbb biasanya bila masuk uitm dulu .. org mesti tanya dulu sek mane.. hahahha.. jawapan saya.. sekolah biasa2 je.. huhuhu.. bkn malu nk bgtau.. just kalau bgtau pon.. dorg bkn kenal pon sek tu... hehehehe..  

Ok.. berbalik pada sekolah rafhanah.. ari sabtu lepas ader test kat sekolah tu.. syarat nak masuk sekolah.. mcm exam tu.. fuuuhhhh.. challenging betol bg faiiza.. risau bkn kepalang... tp saya xde la nak stress kan anak saya rafhanah plak kan.. dier kecik lg.. biarlah.. kalau ader rezeki ader la..

Sblm masuk kelas.. sy pesan kaat rafhanah.. buat kerja betol2.. jawab soklan.. tp biasala budak2.. sy intai dlm kelas tu.. tgk dier tgh main2 ngan kawan baru dier.. siap dok berlonggok sampai 3-5 org kat tpt dier.. yg pelik nya.. cikgu x marah plak.. yg kita kat luar kelas.. punyalah bg isyarat suruh dier buat keje dulu.. tp biasa la.. main lebih seronok agaknya.. hati faiiza cakap.. xpela Ya Allah .. semoga bagi yg terbaik untuk puteriku Im rafhanah.. jika rezeki dia masih di sekolah itu.. Allah je yg boleh bukak jalan nya.. inshaAllah ..

Abis exam tu.. Rafhanah dh keluar kelas exam.. mmg kalau ikut hati nak je mulut ni membebel.. tp mengenangkan dier br 6tahun kottt.. biarlah.. lets just enjoy our life.. xyah nk stress.. tp malam tu faiiza slow talk jugak ngan Rafhanah .. bgtau dier ape yg dier buat tu x betul.. kalau nak berjaya kena berusaha bukan berserah dan hv fun sentiasa.. and surprisingly.. she said I'm sorry mama... 😢😢.. harap2 lekat la kat ingatan Rafhanah.. semoga dia dapat membentuk keperibadian yg lebih baik .. InshaAllah .. doakan ye..

Result akan kuar dlm 3bln lg.. hmmm.. x dpt utara.. selatan pon ok.. huhu

No comments: