Monday, 19 September 2016

Cara nak hilangkan perasaan malu

Assalamualaikum wbt.

Malu.. Ramai yang ader masalah pemalu.. Ini memang masalah Faza since kecik.. even sampai sekarang pon.. hehehe..

Kenapa kita jadik pemalu?.. macam mana perasaan tuh boleh timbul? macam mana nak kawal? betul ke pemalu ni boleh jadi penghalang kejayaan kita.. itu semua persoalan yang bermain dalam minda Faza.

sekarang Faza dah 35tahun dah.. malu tuh masih lagi menjadi masalah pada Faza.. cuma sekarang dah makin better la dari dulu.. macam mana cara Faza buat untuk atasi masalah malu ... atau lebih senang.. 'low self esteem' ..

First Faza cari aper sebab yg buat Faza malu.
** selepas Faza buat list sebab2 tu, baru Faza perasan actually semua tuh datang dari perasaan Faza sendiri .. bukan yang org cakap.. even kalau yg org bgtau pon itu hanya sekadar kata2 jer.. dorang tak amik port sgt pon.. contohnya org kata tulisan Faza tak cantik.. alaaa.. dorang sekadar cakap jer.. tak mengganggu hidup dorang pon.. cakap jer.. lepas tuh dorg lupe dah.. so Faza tak patot pon amik kesah.. cuma kalu boleh improve tulisan tuh aper la salahnya kan.. untuk kebaikan kiter juga.. hehehe

Lepas dah sedar pasal kekurangan diri, Faza ajar diri sendiri untuk menerima segala kekurangan yang ada dengan niat nk memperbaiki kekurangan tu.

Kita kena sedar ape kesan buruk kalau kita jadik pemalu
1. tak dapat luahkan pendapat
2. tak dapat bergaul dgn org
3. hanya boleh menjadi pendengar shj
4. kesian partner kita kalau terpaksa jaga kita dalam majlis semata2 sebab kita x pemalu sgt.
banyak lagi la.. nk pikir pon x payah la.. xde bagusnya jadik pemalu ni..

Ok.. lepas dah list kan sebab2 kenapa Faza jadi pemalu.. Faza bayangkan pulak andai kata sebab itu di listkan org lain and Faza tengok... adakah sebab tu memberi kesan pada diri Faza.. `surprisingly.. sebab2 yg Faza listkan tuh xde kesan pon kat org laen.. dorg pon sibuk nk urus hal dorg pon.. xde masa nk amik pot pon..

Lepas dah sedar yg sebenarnya org semua bukan amik port pon pasal kiter.. kiter je yg malu sendiri... PERASAN jer lebih.. ingat org nak amik tau .. chaiittt.. heheh.. ok, kita kena listkan kelebihan kita macam step kat bawah ni..

Listkan kelebihan
1. list kan kelebihan
2. tulis dalam kertas
3. baca setiap hari (pagi masa baru bangun tidur.. alaa senang masa atas katil lagi)
4. tanam dalam brain kelebihan kita
5. fokus pada kelebihan

Lepas dah tanam kelebihan dalam brain kita, kini tiba masanya kita push diri kita untuk beranikan diri mulakan perbualan dengan org. start dengan senyum..Dengan senyuman je dah boleh berubah tanggapan dorg.

bila kita dah pandai berbual.. kena plak lebarkan knowledge so that bila org borak ape pon kiter boleh masuk.. hihi..

settle dah masalah pemalu kita..yeeehaaaa....semoga bermanfaat..


note: sumber rujukan : http://akuislam.com/blog/renungan/masalah-malu-sangat-pemalu/











No comments: