Saturday, 1 April 2017

Excited ke london

Alhamdullillah..

Setelah lama ku idamkan nk ke negara omputih.. dulu nak berangan nak belajar saner.. tp ekonomi plak meleset.. hehehehe.. padahal x lepas.. huhuhu.. statement nak sedapkan hati.. so belajar kat uitm pon ok aperr...

Masa zaman belaja uitm dulu, boboy ku belajar kat Portsmouth, UK.. ader penah dier invite faza nak gi sana.. tapi tak berani laaa.. saya kan sayang mak.. takut nak lukakan hati mak..nnt mcm2 dier pikir.. so melepas la harapan nk pegi tu.. boboy ku yg balik mesia.. hehehe..

dah abis belaja.. baru keje.. mane dan nak simpan duit.. ms tuh currency pon rm7=1pound.. mahal nauuu... lepas kawin terus ader anak 3 tahun berturut.. ku pendam lagi impian di hati.. walaupon cmtu.. duit tetap ku simpan... tapi takan nk gi sorg kann.. mesti nk gi ngan cik somi... tp biasalah bila anak berderet dan isteri yg bermacam kehendak.. mmg x sempatlah en somi nk kumpul duit.. ciann.. berat tanggungjawap somi kan..

alhamdullillah.. kami baru dapat projek.. takder la besar tapi boleh la.. so en somi aderlah duit lebih sikit.. memula mmg dier xnk pegi.. membazir katanya... eh ewahhh.. dier dh penah dok saner .. dh penah pegi mmg la rs membazir kan.. saya ni tak penah pegi lg.. nk sgt pegi.. bkn nk buat ape pon.. nk tgk culture org jer.. bkn nk bergambar ape pon.. cukup la sekadar ia kekal sbg memori dan pengalaman

trip lagi sebulan.. tiket jer baru beli.. yg lain tak buat lagi.. hehehe.. semoga Allah permudahkan..

sekarang baru survey2 tips kat online2 ni.. nak budget yg murah2 jer.. Good Luck ija...




Monday, 30 January 2017

Tips pentingnya tahu arah matlamat kita

Assalamualaikum..

dah lamer tak update blog nieh.. maybe xde idea sgt nak tulis..
plus bz sket ngan projek baru kat kelantan.. tapi sebenarnya bukan xde masa just x istiqomah jer..
aiyooo bila la nak berubah jadi konsisten nie.. Ya Allah, Kau jadikanlah kami semua manusia yang senantiasa istiqomah dalam melakukan kerja yang memberi manfaat kepadaku dan orang sekelilingku.. amiin..

ok arini faza nak cerita pasal setting goals.. atau setkan matlamat. Faza memang selalu pegi kelas motivasi la.. kelas bisnes la.. mcm2 kelas laa.. huhu.. boleh katakan semua kelas tuh cikgu akan bgtau pasal setting goals(matlamat).. believe it or not.. faza tak penah buat pun.. kalau buat pun bila balik kelas .. dalam seminggu jer la tgk matlamat tuh.. after a week.. kertas tu ilang dan matlamat ntah kemana.. terukkan.. hmmmm

Sampai la baru ni, faza ajak hubby naik basikal (exercise la konon) hihi.. ms tuh kat titiwangsa.. okla.. sewa basikal rm10jer.. mula-mula naik basikal tuh punya la excited.. yerla dh lama x naik basikal.. hahahaha.. 1st destinasi kami nak gi makan.. kami kayuh relax2.. tau arah tuju.. tau nk ikut jalan mana.. semua smooth jer.. jauh jugak perjalanan .. dalam 30minit jugak.. tp x rs letih.. x boring.. maybe sebab berdua kot.. ala-ala romantik gitew.. ahaks.. bila dah sampai tempat makan.. apelagi bedal la.. nasi lemak plus roti canai... best woo..

Lepas dah makan.. perut pon dh kenyang tetiba hubby dpt call .. ader keje sket dier kene settlekan.. so faza pon abiskan la masa sewaan basikal yg ader untuk kayuh basikal.. biarkan dia settlekan keje kat kedai makan..

Masa faza cycling sorang2 tuh.. ader balance dlm 15min jer waktu sewaan basikal.. dalam 15minit tu.. faza memang nak pusing satu titiwangsa.. tp faza taktau jalan dia.. hehe.. so dok pusing2 jer la tanpa arah tuju.. nak pegi maner yg sepcific pon xtau .. nak pegi jauh sgt takut sesat plak.. dah la sorang2 boring betul.. teraser letih plak.. xtau kenape ek.. padahal 15minit jerr.. tiba masa Faza jumpa hubby kat tempat sewa basikal tuh.. so kami pon balik..

dalam perjalanan balik, faza terpikir jugak.. nape masa jalan sorang2 tu penat, boring, and serba tak best laa..padahal faza ok jer cycling sorang .. masa pon singkat compared to perjalanan nak pegi kedai makan tuh...  seharian jugak faza terfikir.. almaklum la hari cuti.. malas nak pk pasal keje.. so banyak la space dlm otak ni boleh guna.. muahkahkah..

Akhirnya faza dapat term sendiri.. kefahaman sendiri untuk diimplementkan dalam kehidupan harian kita. ehemmm..

kenapa 1st trip selama 30minit kearah kedai makan best?
1st sekali sebab kita ader matlamat yang jelas iaitu nak pegi kedai makan. tambahan pulak dapat ganjaran iaitu MAKAN.. mau tak semangat kayuh basikal... hehehe..
2nd sebab kita dah tahu jalan yang perlu diambil untuk sampai ke kedai makan tu .. so takyah nak pening2 takyah nak teragak2 lagi.. kalau xtau jalan sekali pon .. kita boleh cari jalan sebab dh jelas dengan destinasi (matlamat)
3rd sebab ader suami yang support faza untuk teruskan perjalanan.. temankan .. suruh kayuh laju2.. so sampai lagi cepat.. bila faza slow dier suroh cepat.. bila hubby slow.. faza suroh cepat.. so kira support each other..

bila dah tahu kenapa trip tu best barulah faza relatekan dengan bisnes faza.. betapa berbezanya perjalanan hidup kita jika ada matlamat

1st bila kita ader matlamat , kita akan secara automatik akan cuba sedaya upaya untuk sampai kat matlamat.. contoh matlamat dalam bisnes sales 100k sebulan.. lagi best kalau kita dah tau kita akan dapat ganjaran dari matlamat tuh.. contoh, bila dapat capai matlamat 100k, kita dapat beli designer handbag.. hehehe.. so dari situ kita boleh kekalkan momentum nak capai matlamat... giler ko.. designer handbag kot.. hahahha..

2nd cara nak dapatkan matlamat memang jadi lagi senang, fokus pon akan terbina dgn sendirinya.. ape shj tindakan yg kita ambil akan menjurus kearah mencapai matlamat. kalau xtau jalan kita tanya, belajar etc.. so no more hanky panky pnyer aktiviti yg menjurus kearah membazir masa..

3rd support sistem,.. pentingnya support sistem ni.. biasanya sistem inilah yg akan membantu kita bila kita x konsisten , hilang fokus, atau dh xde semangat nak teruskan.. untuk dalam cerite ni, hubby faza adalah suport sistem nak sampai kedai makan tuh.. dalam bisnes biasanya support sistem adalah pasangan hidup kita atau staf-staf kiter.. jagalah support sistem kita ni selagi mereka membantu utk kita mencapai matlamat.. kalo x membantu caras ajer.. huhuhu

4rd.. dream big.. ingat tak masa faza cycling sorang , faza takut nak jalan jauh.. pusing dekat2 jer.. kalau dalam bisnes.. jiwa penakut harus dibuang jauh2 yer sayang2 semua.. sebab aper faza x berani nak jalan jauh.. sebab faza xtau nak gi mana.. xde arah tuju.. xde matlamat.. sbb tu x boleh plan route sbb xtau destinasi.. akhirnya faza dapat experience yg dekat2 jer.. sama jugak ngan matlamat bisnes kita.. kalau matlamat tu pusing dekat2 jer.. alangkah ruginya sebab kita takut nak dream big.. takut nak pegi jauh.. sudahnya kita dpt tgk yg dekat2 jer.. hmmm rugi.. so buang jauh2 sifat penakut ya..

aper yg faza tulis ni atas pengalaman faza sendiri.. walaupon dah lamer ku tahu pentingnya setting matlamat.. tp baru sekarang kesedaran tu tiba.. baru kini terhantuk sendiri.. mungkin ini gerak tuhan utk faza.. atau aper pon yg terjadi asal ia memberi kebaikan kepada saya dan org keliling saya.. faza tetap bersyukur..

lastly faza harap awak semua boleh paham aper yg faza cuba sampaikan.. and i believe ramai kat luar sana yg mcm faza dulu.. pegi kelas sana sini.. x praktis.. rs membazir masa setting goals.. tlg la sedar.. benda ni bukan utk org lain.. tp untuk kita.. untuk bisnes kita.. untuk kehidupan kita..

SEMOGA BERMANFAAT.. InshaAllah..